"Pleasurable Kingdom" af Jonathan Balcombe  


ISBN-13:  978-1-4039-8601-6
ISBN-10: 1-4039-8601-0

Forfatteren argumenterer for, at dyr har følelser, og at evnen til at føle glæde/velbehag/fornøjelse er nært knyttet til muligheden for overlevelse.

Dermed er livet ikke bare en hård kamp for føden og artens beståen, bestemt af fysiske behov og hjulpet af veludviklede instinkter. I stedet er livet positivt og glædeligt, og evner udvikles og forbedres ved lystbetonet aktivitet. – som forfatteren siger: det er en fordel at have lyst til (kunne lide at gøre) de ting, man er nødt til for at overleve.

F.eks. vil den odder, der er helt tosset med at svømme have større succes end den, der ikke er vild med at svømme, og på den måde er individets fornøjelser årsag til dets succes, og derfor koblet til artens succes og dermed evolutionen. Således argumenterer Jonathan Balcombe via forskellige vinkler for, at ”den bedst egnedes overlevelse” egentlig er lig med ”den lykkeligstes overlevelse”.

Bogen indeholder mange iagttagelser af dyrs opførsel, hvor det virker helt åbenlyst, at adfærden viser dyrets glæde eller andre følelser. Nogle eksempler er bedre end andre, og på enkelte punkter er hans konklusioner i direkte modstrid med andre opfattelser af adfærden (f.eks. hvorfor hunde ”ager” på menneskeben).

Uanset at man kan stille spørgsmålstegn ved nogle af eksemplerne, er bogen utrolig interessant og tankevækkende. Er man villig til at acceptere, at dyr har følelser, tilføjer den også helt nye perspektiver på menneskers husdyr- og kæledyrshold.

Bogen er desværre ikke skrevet på ”dagligdags” engelsk, så med mindre, man er temmelig god til engelsk, vil jeg anbefale at man venter med at læse den, til den udkommer på dansk.

 

Tilbage til emneforside.