“Never cry wolf” af Farley Mowat
På dansk: I ulvenes land

For sådan ca. 25 år siden så jeg en film i TV, som jeg aldrig har glemt. Den hed ”I ulvenes land” og handlede – pudsigt nok – om ulve.
Selve handlingen var glemt for længst, da jeg for ca. 10 år siden løb over bogen. Men titlen, og det indre billede af en mand, der spiser en mus, havde brændt sig grundigt fast, og bogen kom da også med hjem fra biblioteket, og var læst i en håndevending.

Historien handler om en ung mand (Farley Mowat), der havner i ødemarken for at udforske ulve. Det er ikke en decideret lærebog - selv om der er masser af fine iagttagelser - men derimod en fortælling om hans oplevelser under opholdet i vildmarken; hans møde med inuitter, ulve og andre dyr.

Bogen er let at læse, og meget morsom. Der er flere grinagtige scener, bl.a. én hvor han, i forbindelse med sin forskning i ulvens spisevaner, bruger sig selv som forsøgsperson og begynder at spise mus!!
Absolut læseværdig, og skjult i fortællingen er der også en lang række interessante fakta om ulvens levevis.

Filmen er ligeledes morsom, alvorlig og lærerig på én gang. Det er en af de få film om ulve (som jeg har set), hvor man faktisk også følger ulvene. Man ser dem i leg, under jagt, mens de passer og vogter hvalpene, og man får også et glimt af, hvordan flokken klarer sig og passer hvalpene, når alfaerne falder bort.

Desværre er hverken bogen eller filmen lette af finde. Jeg har ledt efter dem i flere år, og har nu endelig fundet dem, men på engelsk. Første gang jeg læste bogen, var det dog i en dansk udgave, så den må jo kunne findes. Under alle omstændigheder: ser I titlen på TV, SÅ SE DEN (OG OPTAG). Den er super!!!

 

Tilbage til emneforside.