”Tal hundsk” af Stanley Coren


ISBN 87-21-01646-1

Stanley Coren, der er professor i psykologi i Canada, har skrevet denne bog om hundens sprog – og det har han gjort godt!
Det er IKKE en bog med talrige illustrationer, og korte, lette forklaringer til de enkelte billeder, og dermed nok ikke en bog som helt blanke nybegyndere vil få det optimale ud af.
Men det ER en yderst interessant bog, der kommer meget vidt omkring, og blandt andet diskuterer definitionen på ”sprog”, ligheder mellem forskellige arters sprog, forsøg med aber og hunde, der blandt andet skulle afgøre, om man kunne lære aber at tale, hvorfor det er de dybe lyde, der signalerer vrede, osv.

 

 

 

 

Primært handler den selvfølgelig om hunde, hundes forståelse af menneskesprog, og hundes eget sprog. Der er nogle fantastiske beskrivelser og oversættelser af bl.a. hundens gøen, og især på dette punkt er det nok grundlæggende nødvendigt at have haft hund et stykke tid, og ikke mindst at have lyttet til sin hund, for ellers kan man ganske simpelt ikke genkalde sig de forskellige lyde der beskrives.
Også de andre kapitler, der beskriver hundens sprog, er virkelig gode. De omfatter ansigtssprog, øresprog, halesprog, kropssprog, sexsprog, duftsprog og hundes dialekter. Desuden er der noget om kommunikation med katte, og hvorfor hunde og katte generelt ikke kan sammen. Alle disse relativt tørre beskrivelser er krydret med eksempler og fængslende historier, der gør en temmelig tekstrig og ”tung” bog til umådelig fascinerende læsning.
Som sagt mener jeg ikke, bogen primært henvender sig til nybegyndere, men dermed ikke sagt at man ikke som nybegynder kan have noget ud af at læse den. De eksempler Stanley Coren fortæller om, hvor mennesker har misforstået deres hunds signaler, er f.eks. nogen enhver bør kende - og kende løsningen på. Desuden er hans beskrivelser af sproget meget præcise og udførlige selvom de er i tekst og kun i ringe grad illustreret. Så kan man lide at læse, er bogen absolut lærerig, selvom man ikke har haft hund så længe. Er man ikke til en masse tekst, så find en anden bog om hundesprog. Der er trods alt tæt ved 300 tæt skrevne sider i denne, og det er ikke det hele, der er lige let læst.

 

Tilbage til emneforside.