"Hundesprog – Mimik og kropsudtryk" af Roger Abrantes  


ISBN 87-418-6592-8

Bogen er ganske godt skrevet og nem at læse, og så er den spækket med gode tegninger, der meget flot viser hundesprogets elementer.
Den er bygget op i korte afsnit, der er ordnet alfabetisk, og den fungerer derfor også godt som opslagsværk, hvis man skal have opfrisket ”potens” betydning i kommunikationen.
Foruden at behandle hundens sprog, beretter bogen også i tekst og tegning om nogle af de oplagte muligheder for misforståelser, der er at finde i menneskers og hundes sprog: smilet betyder noget forskelligt for hunde og mennesker, menneskets imødekommende holdning virker skræmmende på hunden osv.

”Hundesprog” er fra 1987, og forskningen har ikke stået stille siden da, så der er naturligvis kommet megen ny viden til, men som udgangspunkt og som grundlag for den nybagte hundeejer, er det en fantastisk nyttig bog, som i øvrigt også i nogen grad gør opmærksom på raceforskelle.

Et typisk træk ved bøger om hundesprog er, at illustrationerne viser ulve eller ulvelignende hunde. ”Hundesprog” er ingen undtagelse. Det er en stor fordel, når man helt grundlæggende skal lære at læse hundens tegn, men det kan snyde lidt i praksis, da hovedparten af de hunde vi møder rundt omkring, ikke har megen lighed med ulve. Derfor er det en god ide, foruden ”Hundesprog” også at sætte sig med et hundeleksikon, og prøve at kigge på de enkelte racer og deres udseendes betydning for deres muligheder for kommunikation.

Endelig kan de individuelle racers formål – altså om det er en jagthund, en vogterhund, en hyrdehund eller noget andet – have betydning for, hvilke signaler hunden udsender. Dette fremgår også af ”Hundesprog”, dog uden at der lægges særlig stor vægt på det. Igen er det en stor fordel, at supplere med noget litteratur om racer.

Selvom ”Hundesprog” har de omtalte mangler, er det som sagt en meget nyttig bog. Den er grundig, let tilgængelig, flot illustreret, kommer rundt om vældig mange ting, og er et oplagt valg, hvis man vil lære at forstå, hvad de firbenede kammerater fortæller.

Forhåbentlig go’ læsning!

 

Tilbage til emneforside.