Hjælp! Min hund er vokset!

 

Enhver dyrlæge med respekt for sig selv vil benægte, at følgende kan lade sig gøre, og jeg var også selv noget forundret, da jeg så det, men fakta er, at jeg har set min hund, Lady, vokse 3 tommer i løbet af en time!

I august 2003 begyndte Lady og jeg at gå til agility i Brønderslev. Det var vanvittigt sjovt, og vi var et rigtig godt hold, hvor alle hunde kunne sammen, og gik løse næsten hele tiden. Det er godt, for så kan alle træne på en gang, i stedet for at være tvunget til at vente på hinanden. En gang imellem opstår der så også nogle morsomme situationer; bedst som man tror, man har fuld kontrol over sin hund, og er på vej mod en stribe forhindringer, finder man ud af, at det slet ikke er ens egen hund, man har med, men en af de andres, og når man så kigger søgende rundt efter sit eget dyr, så står det og tigger godbidder ved en af de andre førere – ret underholdende! – Og godt at vi alle var der for at have det sjovt, og ikke for at blive agilitychamps; det ville være noget enerverende, hvis en kommende champion fik den ide, at den skulle ud til publikum og have godbidder midt i det hele!

En af de forhindringer man skal passere i agility er vippen. En af de sidste gange før jul skulle Lady så prøve den. Hold da op! Det kunne hun ikke lide!

For at sikre, at hunden ikke kommer til skade ved at hoppe ned når bommen vipper, sker de første ture op ad vippen med træneren som hjælper (i hvert fald dengang). Fører (og evt. træner) holder hunden (rent fysisk: holder på hunden), så den ikke kan hoppe/falde af vippen, og træneren styrer bommen, så vippet bliver langsomt og kontrolleret.

Det var noget af en udfordring! Guderne skal vide, at Lady ikke kan fordrage at blive holdt. Hun går i panik og blokerer fuldstændig for omverdenen, så det var med hårdt krydsede fingre og tæer, jeg kastede mig ud i den øvelse. – Og det gik ad pommeren til! Hun var oppe og nede ad vippen flere gange, men jeg tror slet ikke, hun opfattede, hvad der skete, hun gemte bare hovedet i min jakke og lod stå til, så det endte med, at min træner gav mig lektier for i juleferien: lille Lady skulle lære at gå på vippe! Start med en planke der vipper på et lille rør, når det går godt, tager du et lidt større rør osv.

Fint nok!

Vi fandt et rør med en ussel lille bitte diameter, og en gammel bordplade der blev brugt som ”bom”. Alt seletøj af hunden, og så fik hun ellers lov at flintre rundt på kryds og tværs af ”vippen”, indtil hun var så bekendt med den, at jeg kunne begynde at dirigere hende op og ned ad den på langs. De første mange, MANGE, gange sprang hun af så snart hun mærkede, at den bevægede sig, men lidt efter lidt blev hun mere selvsikker, og det korte af det lange er, at i slutningen af januar kunne hun gå på vippe over et rør med en diameter på ca. 40 cm. Uden at blive bange, og uden at springe af. Hun kunne sågar stå på balancepunktet og vippe frem og tilbage uden at tage sig særligt af det. Så var det jo bare spændende, om hun turde prøve vippen på træningspladsen, dels er den højere, og dels kunne hun jo have fået dårlige associationer. – Kun et at gøre: prøve!

Det første vi startede med, da træningen startede op igen, var vippen. Så havde vi en hel time, og kunne slutte af med det hun allerbedst kunne lide, i stedet for at slutte af med vippen, og måske få stress pga. tidspres.

Denne gang fik hun lov at styre det hele selv; ingen der holdt hende, og inden der kontrollerede vippen.

Hun var ikke meget for at gå op! Mange gange: lidt op og lige så hurtigt ned igen. Flere forsøg: halvvejs op, over balancepunktet og ned med et hop. Masser af ros hver gang – også når hun hoppede ned! Endnu flere forsøg: hun hoppede stadig ned. Hm! Så prøvede vi bagfra. Hun var jo vant til at bordpladen også kunne tages den modsatte vej, og hvis vi nu gjorde det, ville jeg jo have fat i bommen fra starten af, så hun kunne se, hvad  jeg lavede. Det forsøgte vi! Jep, nu gik det lidt fremad. Bare ærgerligt, at jeg ikke kunne nå at give hende pølser mens hun sad på bommen. Flere forsøg fra den rigtige ende af vippe, og nu gik det fremad! Det endte med, at hun lavede TO perfekte ture over vippen, og så fik hun fred.

Da vi efter timen holdt frikvarter med hundene var det så, at jeg pludselig så, at Lady var vokset! 3 tommer! Faktisk var hun blevet så stor, at hun sagde en hel del borgerlige vuf til vores træner, der til sidst måtte forsvare sig med, at hun altså havde betalt sit kontingent og godt måtte være der!! Det var heller ikke helt fri for, at de andre hunde fik at vide, hvor deres plads var!

Og mig? Jeg var så rævestolt af min lille tøs, at jeg slet ikke var til at skyde igennem resten af weekenden!

 

Tilbage til emneforside.