Gi' pote

 

Fra naturens side bruger mange hunde ”poteslaget” til at tigge om opmærksomhed eller vise venlighed.

Har man en hund, der af sig selv bruger poteslaget, er det let at sætte kommando på, når hunden løfter poten, og så har man snart en hund, der giver pote.

Hvis ikke hunden af sig selv ”giver pote” – og måske ikke bryder sig om, at man rører dens poter – kan man træne på følgende måde:

  1. Rør kort ved en pote, mens du giver hunden en godbid. Gentag mange gange.
  2. Hunden skal belønnes for at løfte poten. Der er forskellige muligheder:
    1. Vent på at hunden af sig selv bevæger poten, og beløn for bevægelse. Efterhånden som hunden finder ud af, at den bliver belønnet for at bevæge poten, venter du lidt længere med belønning, så hunden gør noget ekstra ud af bevægelsen (laver den lidt større). Beløn flittigt.
    2. Prøv at lokke hunden til at løfte poten, ved at holde hånden tæt hen mod poten men uden at røre den. Hvis hunden har lært at berøring er OK, og at der følger belønning, vil den efter lidt ventetid prøve at udløse belønning ved at puffe til din hånd med poten. Beløn.
    3. Hvis ikke hunden frivilligt tilbyder at løfte poten, skal du træne punkt 1 noget mere. Efterhånden som hunden bliver bedre tilpas med berøringen, kan du prøve 2a og/eller 2b igen, eller tage roligt fat om poten, og når hunden har vænnet sig til det, kan du løfte den lidt. Beløn rigeligt.
  3. Sæt kommando på og træn videre med 2.
  4. Når hunden kan lave en lille ”giv pote” bevægelse, er det tiden at flytte hånden længere væk, så hunden skal løfte benet mod hånden. Nogle hunde fanger hurtigt meningen, andre må man tage det mere gradvist med.


Tilbage til emneforside.